|  | 

Inne

Wysłodziny browarniane a prawidłowe żywienie zwierząt hodowlanych

img-responsive

Prawidłowe żywienie zwierząt hodowlanych pełni niezwykle ważną rolę w kwestii ich wzrostu oraz dobrego zdrowia. Tylko dobrze karmione krowy potrafią być mlekodajne oraz dobrze się rozwijać. Z kolei trzoda chlewna ma wówczas dobrą kondycję oraz szybko się rozrasta. W diecie wszystkich zwierząt domowych powinny znajdować się wysłodziny? Jak powstaje oraz czym charakteryzuje się młóto browarniane?

Jak powstaje młóto browarniane?

Wysłodziny browarniane zwane powszechnie młótem są produktem ubocznym powstającym w procesie warzenia piwa, a przede wszystkim typu pils. Co prawda w przemyśle browarniczym nie znalazły one zastosowania i traktowane są jako odpad, ale doskonale sprawdzają się w hodowli bydła mlecznego oraz trzody chlewnej. Dla tych zwierząt domowych młóto browarniane stanowi bardzo wartościową oraz wysokobiałkową domieszkę do pasz.

Młóto browarniane to nierozpuszczalne składniki zacieru z którego produkowane jest piwo. Powstaje ono w kadziach lub beczkach, w których to umieszczany jest zacier, który w żargonie browarniczym zwany jest brzeczką będącą wodnym roztworem ześrutowanego słodu. Podczas procesu produkcji piwa zacier ten jest podgrzewany do odpowiedniej temperatury, zadawany drożdżami, a następnie poddawany fermentacji. A na koniec jest filtrowany. W efekcie tego procesu otrzymywany jest wyklarowany płynny półprodukt piwny przesycony aromatami słodu. To co nie uległo rozpuszczeniu i opadło na dno beczki lub kadzi, to nic innego jak browarniane młóto będące bardzo wartościową mieszanką dla zwierząt domowych. Jest ono dodatkowo ługowane przez przepłukiwanie ciepłą wodą, co pozbawia je cukru, który jest wykorzystywany w dalszym procesie produkcji piwa.

Kiszone czy suszone młóto browarniane?

Jeszcze kilkanaście lat temu młóto browarniane stanowiło nieco kłopotliwy odpad, a obecnie jest poddawane obróbce, w efekcie której powstaje bardzo cenny półprodukt paszowy. Dziś świadomi rolnicy mający na uwadze zdrowie oraz prawidłowy rozrost hodowanych zwierząt coraz chętniej sięgają po wysłodziny browarniane.

Świeże młóto posiada znaczną zawartość wody i nie może być przechowywane przez dłuższy czas. Swoim wyglądem przypomina mokrą kaszę jęczmienną o zapachu chleba. Pasza w takiej postaci jest nietrwała i musi zostać skarmiona maksymalnie w ciągu trzech dni. Przechowywanie świeżego młóta jest zatem bardzo kłopotliwe. I co istotne podawanie bydłu oraz trzodzie chlewnej wysłodzin w takiej postaci wiąże się z ryzykiem wystąpienia problemów gastrycznych. Tymczasem znacznie lepszym rozwiązaniem jest podawanie zwierzętom młóta browarnianego kiszonego lub suszonego. W takiej postaci można je przechowywać przez okres sięgający nawet kilku miesięcy.

Młóto browarniane – cenny półprodukt dla zwierząt domowych

Młóto browarniane to bardzo wartościowy pokarm dla bydła oraz trzody chlewnej. Zawiera ono w swoim składzie cenne dla zdrowia zwierząt:

  • białko – stanowiące 28% suchej masy
  • błonnik- który ułatwia zwierzętom trawienie i dostarcza węglowodanów strukturalnych
  • wysoko strawny tłuszcz
  • witaminy B, E oraz A
  • aminokwasy
  • mikroelementy

Olbrzymią zaletą młota browarnianego jest to, że jest ono w pełni naturalnym produktem. Znajdują się w nim łuski, kiełki oraz inne nierozpuszczalne składniki zacieru o cennych właściwościach odżywczych oraz wysokiej smakowitości, co w dużym stopniu sprzyja zwiększeniu poboru paszy.

Bogactwo składników odżywczych zawartych w wysłodzinach browarnianych sprawia, że jego stosowanie w dużym stopniu większa u krów wydajność produkcji mleka, a u prosiąt pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji.

Niezwykle ważne jest, aby podawać młóto zwierzętom w odpowiedniej ilości. Nigdy nie należy przekraczać zalecanych dziennych racji. Dawkowanie jest uzależnione od wielu czynników i powinno mieścić się w granicach od 5 do 20 kilogramów na jedno zwierzę dziennie.

Młóto browarniane to cenny dodatek żywieniowy, który należy mieszać z paszą  treściwą w ściśle określonych dawkach. W żywieniu krów domieszkę młóta powinno zacząć się stosować w początkowej oraz środkowej fazie laktacji,a optymalne  dzienne dawki nigdy nie powinny przekraczać 8 kilogramów.
Stosowanie młóta w odpowiedniej ilości wpływa pozytywnie na kondycję zwierząt w stadzie.

wyslodziny-browarniane-a-prawidlowe-zywienie-zwierzat-hodowlanych

ABOUT THE AUTHOR

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *

Email *

Website